Sherlock Holmes stemplet som racist

Den berømte mesterdetektiv, Sherlock Holmes, er blevet stemplet som racist, af litterære eksperter, der hævder siger, at Sir Arthur Conan Doyle’s romaner, har “racistiske beskrivelser”.

Hele debatten handler om, hvordan Sherlock Holmes, taler om en afrikaner og en aboriginal i “The Adventure of the Three Gables” og “The Sign of the Four”, og hvordan han beskriver disse personer, som store og grimme, med en stor mund, og deform hoved.

Men Sherlock Holmes er en fiktiv person, så ansvaret må ligge på forfatteren, ikke sandt?

Arthur Conan Doyle, der skabte Sherlock Holmes, blev født i Picardy Place i 1859, og en statue af forfatteren står i nærheden hvor forfatteren blev født, og nu stilles spørgsmålet, om den skal tages ned.

Dr. Merrick Burrow, som er professor i engelsk ved University of Huddersfield fortalte The Times of Scotland, at: ”især de første Sherlock Holmes-historier havde mange racistiske beskrivelser. Der er ingen tvivl om, at det sprog, der bruges til at beskrive mennesker af forskellige etniske grupper, er inflammatorisk, stødende og ufølsomme efter nutidige standarder. Men at, historierne der, næsten alle er fortalt af Dr. Watson, ikke bør bedømmes med nutidige øjne, og at vi skal huske på, at den slags beskrivelser var ret ret typiske for hans tid”. Hun tilføjede: “Der er en massiv forskel på en person, der var slavehandler eller førte militære kampagner, og en der skrev bøger.”

Jonathan McCafferty, præsident for Sherlock Holmes Society of London, indrømmede, at der er ”beklagelige eksempler på sprog” i romanerne. Men understregede at Conan Doyle, i årevis kæmpede for at sikre en benådning af en engelsk/indisk advokat, George Edalji, der var dømt for en forbrydelse han ikke havde begået. Conan Doyle mente netop, denne mand, var blevet dømt, alene pga. politiet var racistiske.

Arthur & George, var en TV mini serie, der fortalte om denne årelange kamp. Den udkom i Marts 2015, og har Martin Clunes i hovedrollen som Conan Doyle, og Arsher Ali som George Edalji.

Alt dette, kommer i kølvandet på Black Lives Matter-protester, der har fundet sted rundt omkring i verden efter George Floyds død i USA.
Bevægelsen har givet anledning til en debat om mennesker med forbindelser til slavehandelen og hvordan mindesmærker skal håndteres i fremtiden. Statuer af Edward Colston i Bristol og Christopher Columbus i USA er blandt dem, der er blevet taget ned.

First Minister of Wales Mark Drakeford, har sagt, at han ville gennemgå alle statuer, gade- og bygningsnavne i landet for at adressere landets forbindelser med slavehandelen. I en tale sagde han, at det ikke handler om at omskrive fortiden, men at vise den sande historie.

Start typing and press Enter to search